Despre Profa de Distracție
Measles can be prevented by vaccination with the MMR vaccine. The vaccine is effective at preventing three diseases: measles, mumps, and rubella. The MMR vaccine is very safe and effective. Two doses of the MMR vaccine…
Measles can be prevented by vaccination with the MMR vaccine. The vaccine is effective at preventing three diseases: measles, mumps, and rubella. The MMR vaccine is very safe and effective. Two doses of the MMR vaccine…
Știu că există zile și zile, zile în care suntem plini de energie, avem ceva timp liber, suntem dornici de a testa lucruri noi, de a ieși cu prietenii noștri, dar și zile în care suntem foarte aglomerați la job, avem multe haine de strâns acasă, curățenie de făcut, mâncare și abia reușim seara să ne putem relaxa sub un duș cald de 10 minute.
Astăzi vom vorbi despre acele zile în care avem timp. Măcar puțin, din acel timp liber pe care îl avem, îl putem folosi pentru a fi aproape de copilul nostru. Copiii se nasc cu joaca în sânge, adulții o mai pierd pe drum, prioritățile schimbându-se, dar dacă stăm să ne gândim bine, întreaga viață e o joacă. Ne trezim dimineața, bifăm câteva nevoi esențiale, mergem la muncă unde suntem recompensați pentru ceea ce facem, venim acasă, primim iubire, uneori stres, uneori emoții puternice, avem nevoie de bani pentru a mânca și pentru a avea cele necesare, deci viața seamănă cu un joc. Vă amintiți de Sims? Acolo, jocul video era cică inspirat din viața reală. Ori e invers?
Să trecem la subiectul nostru. De ce e important să ne jucăm cu copilul nostru?
Cel mai important aspect este pentru că cei mici adoră să se joace, iar, în cea mai mare parte a vieții, așa învață cele mai multe lucruri, prin joacă. Prin joacă, explorează mediul înconjurător atunci când ies din burtica mamei, tot așa învață obiceiuri bune, precum spălatul pe dinți, igiena corporală, bălăcindu-se ore în șir cu rățuștele în cadă, testează mâncăruri noi, se ridică să agațe jucăriile, învață sunete noi, își fac prieteni mai apoi în parc, la grădiniță își petrec cel mai mult timp jucându-se și descoperind informații noi, la școală adoră pauzele cu colegii și materiile interesante prezentate interactiv.
Dacă joaca aduce beneficii de ce să nu o folosim în relația cu copilul nostru? Nu trebuie să fim animatori, psihologi, actori pentru a ne juca cu copilul nostru, trebuie doar să fim dispuși să alocăm ceva timp activității. Ne vom descoperi copilul, ce pasiuni are, ce preferă să fac cel mai des, vom stabili o conexiune bazată pe încredere, îi vom oferi sprijin pentru a rezolva anumite etape ale jocurilor, îi vom încuraja vorbirea, citirea, mișcarea, agilitatea, spontaneitatea, inițiativa, îl vom învăța să își creeze legături sănătoase și să fie prietenoși. Tot prin joacă ne pregătim copilul pentru experiențele din viitor dar înlăturăm și stresul. Ce să mai spunem de imaginație? Se dezvoltă continuu în timpul jocului.
De curând, am creat un material cu jocuri potrivite de făcut acasă și i-am invitat pe părinții care mă urmăresc să îmi scrie să le ofer ideile, să le testeze și să îmi ofere un feedback. Vreau să știu dacă lucrurile sunt așa cum le văd eu. Mi-au scris foarte mulți părinți și le-am trimis deja jocurile. Acum, aștept cu nerăbdare feedback-ul!
Tu te joci cu copilul tău? Ce jocuri cunoști?
Sunt extrem de fericită!
Nu pot începe altfel. Jocurile propuse de mine pentru predarea online au ajuns în mod sigur către 75 de profesori momentan, din toată țara, în cele două ateliere pe care le-am organizat, iar feedbackul care s-a întors către mine a fost unul extraordinar. O explozie de bucurie, energie, mulțumiri, încurajări. Cuvintele pe care le-am primit au fost unele foarte grele și importante: UNIC, VIBRANT, ENERGIC, BUCURIE, DINAMIC, UTIL, WOW, MINUNAT, INTERESANT, ATRACTIV. Pentru unii reprezintă doar cuvinte din dicționar, pentru mine reprezintă o ÎMPLINIRE și o dovadă certă că ceea ce fac din inimă ajunge la destinație în formă corectă.
Am organizat un atelier online, în care m-am văzut cu profesori de peste tot din țară, ba chiar le aștept încă formularele de feedback pentru a face o listă corectă, că la o simplă postare pe Facebook, mi-au scăpat multe orașe, de peste tot. În cadrul atelierelor am prezentat câteva mici secrete ale mele, animatorul socio-educativ, dar și idei de jocuri ce pot fi făcute în fața calculatorului în timpul predării online, jocuri de mișcare, energizante, care pot fi introduse în micile pauze de dezmorțire dintre ore. Nu mai putem alerga prin pauze, dar ne putem juca alături de copii.
Tot ei, profesorii, m-au încurajat să duc atelierul acesta mai departe și să nu mă opresc din organizarea lui, așa că îl voi mai programa pentru o dată viitoare și voi anunța pe pagina de Facebook.
Atelierul a fost contra cost și fără diplomă! Și totuși s-au bucurat și au considerat materialele ca fiind de calitate și probabil au învățat multe idei de jocuri de aici.
M-au determinat să îmi doresc să duc aceste jocuri cât mai departe și către câți mai mulți profesori! Avem nevoie de educație prin joacă, de oameni veseli și implicați, de entuziasm și de zâmbet pentru a putea învăța și transmite informații de calitate copiilor! Acesta este secretul unei educații sănătoase și a unei conexiuni magice, jocul corect.
Dacă ai participat la atelier, te invit să îmi spui ce joc a funcționat, ce ți-a plăcut sau nu și să împărtășești cu mine ideile tale de jocuri.
Te invit să îmi urmărești în continuare activitatea, pe www.marili.ro sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/MariliGalati/
Iar pe 30 lansăm împreună, online și broșura 50 de idei de jocuri de făcut în fața calculatorului ! Evenimentul poate fi accesat aici : https://www.facebook.com/events/786496315224849/
Pentru acest proiect aş vrea să le mulţumesc partenerilor de la Hygienium Kids, Itsy Bitsy şi Ora de joacă !
Measles can be prevented by vaccination with the MMR vaccine. The vaccine is effective at preventing three diseases: measles, mumps, and rubella. The MMR vaccine is very safe and effective. Two doses of the MMR vaccine…